Friday, December 31, 2010

Spices and Nuts


                                                         
Devanagari

Roman transliteration

English translation

काजू
 kaajoo
 cashew 
बादाम
 baadaam
 almond 
मूंगफली
 moongfalee
 peanut 
पिस्ता
 pistaa
 pistachio 
अखरोट
 akhroT
 walnut 
सुपारी
 supaaree
 betel nut 
मसाले
 masaale
 spices 
नमक
 namak
 salt 
चीनी
 cheenee
 sugar 
काली मिर्च
 kaalee mirch
 black pepper 
लाल मिर्च
 laal mirch
 red chilli 
हरी मिर्च
 haree mirch
 green chilli
हल्दी
 haldee
 turmeric 
जीरा
 jeeraa
 cumin seeds 
दालचीनी
 daalcheenee
 cinnamon 
अदरख
 adrakh
 ginger 
सौंफ
 saunf
 fennel seeds 
धनियां
 dhaniyaan
 coriander
इलायची
 ilaaichee
 cardamom 
मेथी
 methee
 fenugreek 
केसर
 kesar
 saffron 
तिल
 til
 sesame seeds 
पुदीना
 pudeenaa
 peppermint 
हींग
 heeng
 asafetida 
राई
 raaee
 mustard 
अजमोदा
 ajmodaa
 parsley 
लौंग
 laung
 clove 
सिरका
 sirkaa
 vinegar 
चटनी
 chaTnee
 sauce 
अचार
 achaar
 pickles


A set lunch at the Punjabi dhaba (roadside restaurant), called "thaalii"


0 comments:

Post a Comment